|| Najava || SMART fest 2019. ||

SMART fest (Stolac Music and ARTs festival) je spoj glazbe, kazališta, ulične umjetnosti, filma te svega što bi se moglo svesti pod nazivnik urbane kulture. Težnja festivala je da kroz različite kulturne i umjetničke sadržaje postane i ostane urbano i kulturno naslijeđe grada Stoca. Poseban naglasak festival stavlja na interakciju, uključivanje i sudjelovanje mladih kroz različite programske sadržaje.

Festival će započeti streetart radionicom koju realizira mladi stolački umjetnik Srećko Babić uz pomoć svojih kolega sa Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, u kojoj će sudjelovati učenici stolačkih osnovnih i srednjih škola. Cilj radionice je promoviranja ulične umjetnosti, koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja će ukrašavanjem pročelja i zidova, grad pretvoriti u galeriju na otvorenom.  

Službeno otvaranje festivala započet će još jednom suradnjom naše Udruge sa učenicima Srednje škole Stolac, gdje će se održati premijera kratkometražnog filma „Udica“, koji će biti finalni proizvod filmskih radionica koje će sa učenicima u razdoblju od ožujka do lipnja održati mladi stolački redatelj i član naše Udruge Zdravko Terkeš. Cilj filma je upozorili na veliki problem i opasnost ovisnosti o teškim drogama.

Nakon toga slijedi hit predstava „Ne igraj na Engleze“,  Narodnog pozorišta iz Mostara, koja na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednoj od najvećih pošasti bh. društva – kockanju, odnosno ovisnosti o klađenju.

Za kraj večeri posjetitelji će se moći opustiti uz koncert popularnog benda Diktatori iz Splita, koji su ostavili odličan dojam na publiku na SMART festu 2017., kao prateći bend Marijana Bana, a ove godine će nam prirediti samostalni koncert sa najvećim hitovima regionalne glazbe. Za nastup Diktatora zagrijati će nas mladi stolački glazbenici Emma i Ivan.

Drugi dan festivala započet će druženjem sa djecom. Predstavu za najmlađe "Autostopom kroz glumu", izvest će glumci Malog teatra iz Mostara.

Festival završava velikim koncertom koji započinje nastupom mladog i perspektivnog benda „Nešto između“ iz Mostara koji je će se publici predstaviti obradama popularnih rock hitova ali i svojim autorskim pjesmama. Nakon toga će nastupiti jedan od najboljih hrvatskih rock bendova, miljenici glazbenih urednika i publike te jedan od koncertno najatraktivnijih bendova u regiji -  Opća opasnost, čime će završiti četvrti po redu SMART fest.