Foto monografija “Priča napisana svjetlom”
Početkom 2021. godine naša udruga kao izdavač izdala je foto monografiju „Priča napisana svjetlom“, mladog stolačkog fotografa i člana naše udruge Marka Slike Raguža.

Marko je rođen 1991. godine. Fotografijom se počinje baviti od najranije dobi, učeći od svoga oca koji je bio vlasnik fotografske radnje. Njegov je opus u dobrom dijelu posvećen životu na ulici, kulturnim i religijskim događanjima u Stocu. Jako mlad osigurava sebi ugled ozbiljnog fotografa, te zadobiva zanimljivi i znameniti nadimak Sliko.

Završavajući osnovnu školu započinje s fotografiranjem vjenčanja, poslom kojim se bavi do današnjeg dana. Uz vjenčanja, bavi se komercijalnom fotografijom na više polja, što ga ne sprječava u radu na umjetničkoj fotografiji, gdje je svojim dosadašnjim djelovanjem ostavio upečatljiv trag na hercegovačkoj sceni. Fotografsku školu u Splitu, pod vodstvom gosp. Joška Ćurkovića, pohađa paralelno sa srednjom ekonomskom školom u Stocu. Nakon višegodišnjeg učenja i kaljenja zanata stječe titulu fotografa.

Marko je mladi fotograf koji ima širok raspon tema i tehnika ali motiv koji prevladava u njegovom radu je motiv grada Stoca. Nerijetko njegove fotografije nalazimo u prestižnim specijaliziranim fotografskim časopisima. Njegove kvalitete prepoznate su i izvan okvira naše zemlje, a tome jasno svjedoči uvrštavanje njegove fotografije u Nikonovih najboljih 100 fotografija u posljednjih 100 godina na Balkanu i osvojeno drugo mjesto na natjecanju portala ReFoto u Beogradu.

Monografija „Priča napisana svjetlom“ rezultat je višegodišnjeg Markovog rada, te je izdavački prvijenac naše udruge. Nekoliko stotina stranica ispunjeno je vrhunskim fotografijama te dobro poznatim, ali i izrazito zanimljivim nepoznatim informacijama o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima općine Stolac.

Ova monografija napisana je jezikom kojim se njen autor najbolje koristi – jezikom svjetla, kompozicije i boje, jezikom fotografije. Kroz ovu monografiju autor je sjedinio ljubav prema fotografskoj umjetnosti, koji gaji od najranijih dana, sa ljubavlju prema svome gradu. Kroz zadnjih petnaestak godina marljivo je radio i bilježio samo njegovom oku vidljive posebnosti, a plod tih dviju ljubavi i požrtvovnog rada je sjedinjen u ovu foto monografiju. Nastale fotografije će kroz godine koje dolaze biti vjerodostojan svjedok minulih vremena i važan dokument grada Stoca.

Monografija na 128 stranica donosi pregled najljepših motiva Stoca kroz četiri godišnja doba, te će biti jedan od najtraženijih i neprepoznatljivijih suvenira koje će turisti moći ponjeti sa sobom nakon posjeta Stocu.

Nakon tiskanja i izdavanja monografije krajem srpnja 2021. u sklopu SMART festa održana je premjerna promocija monografije za sve stanovnike Stoca i njihove goste.

Odlučili smo se promociju ove fotomonografije održati pod otvorenim nebom na nekropoli stećaka Radimlja upravo zato što je Radimlja jedan od osnovnih Markovih motiva. Monografiju su predstavili eminentni stručnjaci sa područja fotografije a nakon promocije održalo se druženje uz domjenak i glazbeni nastup poznatog mostarskog glazbenika Sanela Marića Mare.

Adresa

 Kneza Domagoja 86
88360 Stolac

Mob:

063/737-647
063/323-250

Email

info@inicijativa.ba

Copyright © 2022 UG Inicijativa | All Rights Reserved | Design: D.J.