3D printer – stvori sve što želiš
Krajem 2016. godine udruga građana „Inicijativa“ Stolac krenula je u realizaciju projekta „3D printer – stvori sve što želiš“. Novčana sredstva osigurana su preko natječaja za dodjelu sredstava dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u 2016. godini, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, u programu promoviranja tehničke kulture. Projekt je namijenjen učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Stocu za usvajanje novih inovativnih načina stjecanja znanja i kompetencija na području primjene 3D tehnologije, ICT tehnologije, tehničke kulture i robotike.

Osuvremenjujući osnovnoškolski i srednjoškolski kurikulum te su tehnologije doprinijele podizanju razine informatičkih i digitalnih kompetencija učenika. Jedan od najvećih tehnoloških trendova današnjice svakako je prisutnost 3D tehnologije tiska. 3D tisak koristi se u svim granama ljudskog djelovanja, od arhitekture, preko medicine do obrazovanja. Uz računala, tablete i pametne ploče, i 3D printeri polako ulaze u prostor učionice.

U sklopu ovoga projekta nabavljena su dva 3D printera Prusa i3 MK2 sa pratećom opremom, koji je proglašen za najbolji 3D printer u 2016. godini u izboru poznatog časopisa Make:. Printeri se koriste za održavanje radionica u Osnovnoj školi Crnići i Srednjoj školi Stolac, a sve u cilju educiranja određenog broja mladih ljudi za rad na 3D pinteru, što podrazumijeva izradu modela za ispis i praktičnu primjenu stečenih znanja u svakodnevnom životu.

Krajem 2016. godine održano je nekoliko radionica za učenike koje su vodili profesori informatike Darko Jarak i Nikola Perić. U radionice je bilo uključeno stotinjak učenika Osnovne škole Crnići i Srednje škole Stolac, gdje su učenicima predstavljene mogućnosti i prednosti korištenja 3D tehnologije. Radionice će se nastaviti i u 2017. godini, a 3D printeri biti će dostupni i ostalim nastavnicima i profesorima spomenutih škola za održavanje redovite i izborne nastave te izradu didaktičkih materijala (modeli molekula za kemiju, različiti modeli za tehničku kulturu itd.). Također 3D printeri će se koristiti za promociju škola, te će se u skladu s mogućnostima prezentacije 3D printera održati i u drugim školama i ustanovama koje budu zainteresirane.

Također za određeni broj učenika Srednje škole Stolac organiziran je posjet tehnološkom parku Intera u Mostaru kao i Fakultetu strojarstva i računalstva u Mostaru. Tu su se učenici mogli upoznati sa drugim modelima 3D printera, drugim tehnologijama ispisa ali isto tako i sa tehnološkim trendovima današnjice, što će nadamo se doprinijeti većem zanimanju učenika za informacijske i komunikacijske tehnologije te će potaknuti učenike da za svoj studij odaberu neki od tehničkih fakulteta.

Ciljevi projekta:

1) Poticanje kreativnosti i inovativnosti tako što će se učenicima omogućiti da svoju ideju ili koncept ispita i istraži u fizičkom, stvarnom prostoru.

2) Poticanje različitih pristupa učenju:

a) vizualni jer podrazumijeva skiciranje konkretan, dizajniranje i modeliranje određenih 3D objekata; kinestetički jer podrazumijeva manuelni rad;

b) logički (matematički) jer podrazumijeva istraživanje i rješavanje određenih problema;

c) socijalni jer podrazumijeva razmjenu ideja, pristupa i rješenja;

d) konstruktivistički jer potiče planiranje i oblikovanje novih ideja i pojmova kroz kritičko mišljenje.

3) Približavanje ideje 3D tehnologije tiska i njezine učinkovite primjene u obrazovanju. –

4) Naučiti djecu da mnoge predmete mogu sami napraviti i biti kreativni a ne biti samo konzumenti gotovih predmeta i proizvoda.

5) Izrada novih didaktičkim materijala za potrebe škola npr. mogu se za nastavu iz kemije napraviti 3D modeli molekula raznih spojeva i modeli kompleksnih proteina ili za nastavu matematike mogu se otisnuti razni geometrijski oblici. Također se mogu otisnuti modeli planeta u pravim omjerima veličine itd.

6) Učenje novih tehnologija tako što učenici koji imaju kontakt s tehnologijom 3D tiska uče i rade na tehnologiji koja se danas koristi u najmodernijim industrijama poput automobilske, avionske, modne, svemirske, vojne i medicinske industrije.

7) Znanje koje će učenici dobiti biti će im vrlo korisno za poslove za kojima već sada postoji velika potražnja a biti će i sve veća u budućnosti

8) Izrada različitih modela u sklopu redovne nastave iz predmeta tehničke kulture u Osnovnoj školi Crnići

9) Nabavka 3D printera otvara mogućnosti suradnje sa drugim školama i institucijama na različitim projektima

Adresa

 Kneza Domagoja 86
88360 Stolac

Mob:

063/737-647
063/323-250

Email

info@inicijativa.ba

Copyright © 2022 UG Inicijativa | All Rights Reserved | Design: D.J.