SMART fest – Stolac Music and ARTs festival
SMART fest (Stolac Music and ARTs festival) svake godine dva dana u mjesecu lipnju u gradić na Bregavi donosi spoj glazbe, kazališta, ulične umjetnosti, filma te svega što bi se moglo svesti pod nazivnik urbane kulture. Težnja festivala je da kroz različite kulturne i umjetničke sadržaje postane i ostane urbano i kulturno naslijeđe grada Stoca.

Poseban naglasak festival stavlja na interakciju, uključivanje i sudjelovanje mladih kroz različite programske sadržaje. Primjer je suradnja sa Srednjom školom Stolac koja je ostvarena kroz streetart radionice i odigravanje predstave „Priča o dva brata“, koja je nastala u koprodukciji sa Malim teatrom Mostar, a svoju premijeru je imala na otvaranju festivala 2017. godine, gdje su djeca svojom kreativnošću i glumačkim umijećem oduševili mnogobrojnu publiku.

Street art radionicama želja nam je oživiti što više javnih prostora u gradu, s ciljem promoviranja ulične umjetnosti, ostvarujući direktnu komunikaciju s građanima koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja grad pretvara u galeriju na otvorenom, ukrašavajući stolačka pročelja i zidove.

Najpopularniji dio SMART festa je njegov bogati koncertni program. Osim prilike da se svake godine publici predstave popularni bendovi iz regije, želja je i da festival posluži kao promocija kvalitetnim mladim bendovima iz okolice čije vrijeme tek dolazi, tako da su nam se do sada predstavili perspektivni bendovi PTSP i Floridus iz Mostara, LA Grange iz Širokog brijega te 7. nebo iz Trebinja. Probrani niz izvođača svojim odličnim nastupima ostao je u posebnom sjećanju publike pa su tako na festivalu do sada nastupili Zoster, Marijan Ban i Diktatori, klapa Contra, Ante Cash, Psihomodo pop, Opća opasnost, Who see, Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli…

Uz izniman koncertni niz, festival svake godine ugosti različite kazališne predstave i predstave za djecu. Budući da Stolac nema dvoranu prilagođenu za odigravanje kazališnih predstava ovo je rijetka prilika za stočane i njihove goste da uživaju u različitim kazališnim komadima. Publika je do sada mogla pogledati predstave Otirač, Priča o dva brata, Ne igraj na Engleze, Koko u školi za klaune, Abeceda književnosti, Mala škola glume…, gdje je posebno uživala najmlađa publika.

SMART fest će i dalje nastaviti promovirati potencijale našega grada podižući svijest o kulturi i umjetnosti kako kod djece i mladih, tako i kod cijele zajednice.

Adresa

 Kneza Domagoja 86
88360 Stolac

Mob:

063/737-647
063/323-250

Email

info@inicijativa.ba

Copyright © 2022 UG Inicijativa | All Rights Reserved | Design: D.J.