Godina dana djelovanja Udruge građana “Inicijativa” Stolac

Udruga građana „Inicijativa“ Stolac osnovana je početkom 2016. sa željom razvoja i unaprijeđenja kulture, umjetnosti i humanitarnog rada, kao i očuvanju bogate kulturno-povijesne baštine u općini Stolac.

Naša vizija

Stolac, grad sa bogatim kulturnim, umjetničkim i humanitarnim sadržajima, koji će ga uz prirodne ljepote i bogatu kulturno-povijesnu baštinu učiniti mjestom ugodnog življenja.

Naša misija

Naša misija je razvoj i unaprjeđenje kulture, umjetnosti, ekologije, humanitarnog rada, novih medija i dizajna, kao i očuvanje kulturno-povijesne baštine, kako bi se povećala kvaliteta života za sve građane na području općine Stolac i doprinjelo njenom daljnjem razvoju.

Naš cilj

Cilj nam je promovirati potencijale našega grada Stoca podižući svijest o kulturi i umjetnosti, ekologiji i humanitarnom radu, kako kod djece i mladih, tako i kod cijele zajednice.

Godina dana djelovanja je iza nas a u tome vremenu realizirali smo slijedeće projekte:

Dokumentarni film „Zapisi s hodočašća na kraj svijeta“

Dugometražni film „Zapisi s hodočašća na kraj svijeta“ naš je prvi projekt, čija je premijera ujedno bila i naše prvo javno djelovanje. “Zapisi s hodoćašća na kraj svijeta – Camino de Santiago” je dokumentarni film nastao u produkciji naše udruge, čije je montiranje trajalo skoro dvije godine. Glavne uloge u filmu imaju naši članovi Anđelko Šutalo i Vlado Terkeš koji su hodočastili svetome Jakovu i kamerom bilježili svoj put, koji je započeo u francuskom gradiću Saint Jean Pied de Portu, a završio 800 km dalje, u Santiago de Composteli, glavnom gradu španjolske pokrajine Galicije. Nakon povratka doma, snimili su svjedočanstva i još šestero Hercegovaca koji su također prehodali ”francuski put” – Sanda Mišetić, Josip Kežić, Dalibor Milas, Zoran Kolobara, Irena Knezović te Dražen Marijanović. Glazbu za film posudio je fra Marin Karačić, a spisateljica Maja Klarić je izrecitirala nekolike svoje pjesme. Film je premijerno prikazan 27. 2. 2016. u prepunom Pastoralnom centru Trebinjsko – mrkanske biskupije u Stocu. Osim u Stocu film je još prikazan na Aladinićima, Rotimlji, Mostaru, Međugorju, Ljubuškom te Zagrebu. Nakon prikazivanja po Hercegovini i Zagrebu film je film je imao i televizijsku premijeru na zagrebačkoj obiteljskoj televiziji Laudato TV.

 

„SMART FEST – Stolac Music And Arts Festival“

Naš drugi veliki projekt koji je uspješno organiziran i na kojeg smo jako ponosni je „SMART FEST – Stolac Music And Arts Festival“, kulturno-glazbeni festival razbacan po raznim lokacijama u gradu. Naša želja da općini i okolici ponudimo još kulturnih i umjetničkih sadržaja rezultirala je festivalom koji je organiziran 3. i 4. lipnja 2016., gdje smo spojem kulture i glazbe svim zaljubljenicima urbane kulture ponudili međusobnu interakciju, sudjelovanje i uključivanje u razne festivalske sadržaje kroz radionice i kazališne predstave za djecu i odrasle.

Prvog dana festivala program je započeo u 9:00 sati ujutro sa Street Art radionicom, koja je nastala u suradnji sa Street Arts festivalom iz Mostara, koji se već nekoliko godina uspješno održava u gradu na Neretvi. Cilj mu je promovirati uličnu umjetnost i oživiti javne prostore grada, kako bi doprinijeli stvaranju urbane kulture. Učenici Srednje škole Stolac zajedno sa stručnim suradnikom Street Arts Festivala iz Mostara obojali su zid na bivšoj zgradi Suda. 

 

Svi zaljubljenici u fotografiju imali su priliku sudjelovati i na Radionici fotografije, koja je održana u popodnevnim satima na Starom gradu Vidoškom. Fotograf g. Mate Zemljić održao je zanimljivo predavanje svim sudionicima, nakon čega je nastavljeno slikanje na vrhu Starog grada u Stocu.

Malo poslije 20,00 sati započela je predstava Otirač koja je u središte Stoca donijela jako puno smijeha i dobre zabave, gdje se Ivo Krešić, u ulozi autora/glumca na komičan način obračunao s pojavama koje u društvu svi vidimo, te na neposredan način prikazao probleme koje tište malog čovjeka u današnje vrijeme. Predstavu „Otirač“ upotpunio je i nastup naše Stolačke limene glazbe i Stolačkih mažoretkinja. Nakon predstave preselili smo se samo nekoliko koraka do vanjske bašte Caffe cluba Corona gdje nas je čekao svima poznati mladi pjevač Ivo Jurić. Uz dobre zvuke gitare i odlične pjesme završen je prvi dan SMART FEST-a 2016.

 

Drugi dan SMART FEST-a započeo je predstavom i druženjem za djecu u gradskoj bašti u središtu grada u Stocu. Mali teatar Mostar i akademski glumci Ivo Krešić i Igor Vidačković izveli su poučnu komediju za djecu „Abeceda književnosti“. Spoj zabave i programa kroz specifičan način izvođenja predstave i odlične glumačke kreacije dali su veselu zaigranost i energiju koju su djeca lako pratila. Zabave i smijeha nije falilo ni za sve odrasle koji su se na jedan trenutak s užitkom vratili i prisjetili svojih školskih dana. 

Za naše najmlađe mališane zadužene su bili  „Flipko i Monti“ koji su veselo druženje uljepšali slatkim poklončićima. 

S nama su ponovno bile i naše razigrane Stolačke mažoretkinje, koje su došle okićene srebrenom medaljom s XIV. državnog prvenstva mažoretkinja Saveza FBiH.

 

Program je nastavljen u 17:00h u gradskom parku izložbom fotografija najboljih sudionika Radionice fotografije i proglašenje najboljih koji su sudjelovali na otvorenom natječaju za najbolju fotografiju na temu: Hercegovina. Prvo mjesto foto natječaja osvojila je Anja Rikalo, drugo mjesto Marin Primorac, a treće mjesto osvojio je Mladen Topić.

Također su nagrađeni i najbolji sudionici Radionice fotografije, koja je održana pod vodstvom fotografa g. Mate Zemljića, pa je prvo mjesto za najbolje uslikanu fotografiju osvojila Marija Matić, drugo mjesto pripalo je Danieli Stanković, a treće mjesto Mariji Raguž.

 

Središte grada u Stocu u večernjim satima je bilo rezervirano za fantastične zvuke rocka koju je započela mlada perspektivna grupa PTSP iz Mostara, a koji su bili uvertira za veliki koncert poznate mostarske grupe Zoster. Mostarska rock grupa – Zoster je fenomenalnom svirkom rasplesala i raspjevala sve posjetitelje festivala, s čime je službeno završen prvi SMART fest Stolac 2016.

Želja nam je da SMART fest svojim događajima kroz različite kulturne i glazbene sadržaje postane i ostane urbano i kulturno naslijeđe grada Stoca.

 

Predstavljanje knjige Maje Klarić „Vrijeme badema“

U organizaciji naše Udruge, šibenčanka Maja Klarić je 13. studenoga 2016. s početkom u 20,00 sati u caffe clubu „Corona“ u gradu na Bregavi predstavila svoju četvrtu knjigu u kojoj opisuje poznato hodočašće Camino de Santiago u Španjolskoj. Putopis „Vrijeme badema“ donosi jedan sasvim novi pogled na to poznato hodočašće o kojem se već dosta i govori i piše, a mi smo ga imali priliku i doživjeti kroz dokumentarni film „Zapisi s hodočašća na kraj svijeta“ koji je svoje svijetlo dana ugledao baš u Stocu. Kako i sama u knjizi kaže, „Vrijeme badema“ nije vodič za Camino u kojem ćete pronaći popise prenoćišta ili kilometražu između dvije etape na putu, no čitajući knjigu moći ćete doživjeti nešto još važnije – osjetiti što znači hodati i po 30 kilometara dnevno, boriti se sa žuljevima, ali i iskusiti ono što je najvažnije što hodočasnici proživljavaju na tom putu – osjećaj zajedništva, smirenosti i duhovne transformacije.

 

„Advent u Stocu“

Naš slijedeći veliki projekt je nastao u suradnji sa našim župnikom don Rajkom Markovićem. Organizirali smo zajedničko adventsko druženje s građanima, 3. i 10. prosinca u središtu Stoca.

Manifestacija, nazvana „Advent u Stocu“ započela je u subotu, 3. prosinca s početkom u 19,00 sati predavanjem don Ivana Marčića, vikara župe sv. Ivana apostola i evanđelista iz Mostara. ”U iščekivanju Isusa” bio je naslov njegovog predavanja koje je pobudilo veliko zanimanje, ispunilo dvoranu pastoralnog centra Trebinjsko-mrkanske biskupije i na lijep način svojim stočanima približio kako se pripraviti za Isusov dolazak. U glazbenom dijelu nastupile su ženske skupine iz Stoca ”Vidoštačka kraljica” i ”Angelus”. Nakon predavanja uslijedilo je zajedničko kićenje bora, koje je započelo blagoslovom našeg župnika don Rajka. Druženje se nastavilo u caffe ”Coroni” uz pjesmu i zvuke gitare Anija Miljke.

 

Drugi dio „Adventa u Stocu“ održavao se 10. prosinca i donio je po prvi put u Stolac mali Božićni sajam. Cjelodnevno adventsko druženje započelo je blagoslovom stolačkog župnika don Rajka Markovića i pjesmom glazbene skupine „Vidoštačka Kraljica“. U prepunoj dvorani Pastoralnog biskupijskog centra mnogobrojni su mališani sa svojim roditeljima uživali u dječjoj predstavi „Dar“ koju su izveli glumci Malog teatra iz Mostara.

Uvijek razigrane Stolačke mažoretkinje su nas počastile svojim nastupom ispred Božićnog šatora. Druženje se nastavilo predstavljanjem izlagača i njihovih rukotvorina, koji su krasili šatorski prostor tokom cijeloga dana, gdje su posjetitelji imali priliku kupiti razne rukotvorine i suvenire. Dobrotvorno kuhanje i mirisi raznih delicija kružili su gradom na Bregavi, a cjelokupni prihod od adventskog kuhanja išao je u humanitarne svrhe za najpotrebnije u općini Stolac.

 

Večernje druženje se preselilo kraj Božićnih jaslica u središtu grada na adventsku “Biblijsku večer”, gdje su stolački mladi čitali tekstove iz Biblije uzete iz knjiga starozavjetnih proroka koji su navijestili Isusov dolazak. Nakon sat vremena duhovne okrijepe druženje se nastavilo uz momke iz grupe Maxime koji su grijali atmosferu u šatoru do kasnih večernjih sati.

 

Nakon uspješno završenog sajma i skupljenih dobrotvornih priloga, članovi naše Udruge podjelili su preko 2000 KM novčanih priloga najpotrebnijima u našoj Općini.

“3D printer – stvori sve što želiš”

Krajem 2016. godine naša udruga je krenula u realizaciju projekta „3D printer – stvori sve što želiš“. Novčana sredstva osigurana su preko natječaja za dodjelu sredstava dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u 2016. godini, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, u programu promoviranja tehničke kulture. Projekt je namijenjen učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Stocu za usvajanje novih inovativnih načina stjecanja znanja i kompetencija na području primjene 3D tehnologije, ICT tehnologije, tehničke kulture i robotike. U sklopu ovoga projekta nabavljena su dva 3D printera Prusa i3 MK2 sa pratećom opremom, koji je proglašen za najbolji 3D printer u 2016. godini u izboru poznatog časopisa Make. Printeri se koriste za  održavanje radionica u Osnovnoj školi Crnići i Srednjoj školi Stolac, a sve u cilju educiranja određenog broja mladih ljudi za rad na 3D pinteru, što podrazumijeva izradu modela za ispis i praktičnu primjenu stečenih znanja u svakodnevnom životu. Krajem 2016. godine održano je nekoliko radionica za učenike Osnovne škole Crnići i Srednje škole Stolac, gdje su učenicima predstavljene mogućnosti i prednosti korištenja 3D tehnologije. Radionice će se nastaviti i u 2017. godini, a 3D printeri biti će dostupni i ostalim nastavnicima i profesorima spomenutih škola za održavanje redovite i izborne nastave te izradu didaktičkih materijala (modeli molekula za kemiju, različiti modeli za tehničku kulturu itd.). Također 3D printeri će se koristiti za promociju škola, te će se u skladu s mogućnostima prezentacije 3D printera održati i u drugim školama i ustanovama koje budu zainteresirane.

Udruga građana „Inicijativa“ Stolac zahvaljiva se u prvom redu dragom Bogu na uspješno završenoj godini dana našega djelovanja, na našem prijateljstvu i zajedništvu, koji su dali temelje nastanku udruge i zbog čega radosno i puni entuzijazma očekujemo nove projekte koji će obilježiti naš rad i u godini koja je ispred nas.

Zahvaljujemo se svima vama, koji ste nam na bilo koji način pomogli i bili nam potpora u našem jednogodišnjem radu!