Tomislav Perko u Stocu: Kako putovati svijetom gotovo besplatno

4. ožujka 2017. s početkom u 20:00 sati u caffe clubu Corona, u organizaciji Udruge građana „Inicijativa“ Stolac održano je predavanje zagrebačkog putopisca Tomislava Perke. Tomislav Perko je putopisac koji je u Stolac stigao u sklopu svoje turneje „7 godina na cesti“ gdje priča o svojim mnogobrojnim putovanjima, spavanju u domovima neznanaca, kampiranju pored ceste, volontiranju, brojnim anegdotama koje su ga zadesile na putu, prirodnim ljepotama koje su ga ostavljale bez daha, i o predivnim ljudima koje je susretao usput. Iza njega su dvije knjige prepune raznih doživljaja sa njegovih putovanja, koje je slikovito opisao.

U prvoj knjizi, koja je nazvana “1000 dana proljeća” pisao je o studentskim danima, o vremenu kad je imao odlično plaćeni posao brokera, kako je siguran posao zamijenio nesigurnošću ceste, kako su izgledali njegovi prvi putni koraci, kako su reagirali prijatelji i njegova obitelj.

Druga knjiga „1000 dana ljeta“ je jedan, može se reći i putopisni nastavak Perkine prve knjige, kako je putujući gotovo 3 godine slijedio ljeto. Piše o svojem najvećem putovanju oko svijeta, autostopirajući iz mjesta u mjesto gotovo besplatno.

Ovakav način života Perko je započeo nakon što je ostao bez posla, gdje je radio kao uspješni broker, a nakon financijeske krize zapao u velika dugovanja.

Njegova putovanja su počela pronalaskom internet stranice Couchsurfing – stranica na kojoj ljudi diljem svijeta besplatno nude „kauč“ putnicima, gdje su se on i njegov cimer prijavili i počeli primati goste iz svih krajeva svijeta. Svaki dan su upoznavali nove ljude, nove kulture, vodili ih kroz Zagreb. Javljali su im se različiti ljudi, slali poruke, pitali mogu li prespavati, nudili su skuhati im nešto, ili naučit će ih svirati gitaru ako mogu prespavat kod njih. Sve te njihove priče poslužile su Tomislavu Perki kao inspiracija za sva njegova daljnja putovanja.

Svojim prvim putovanjem autostopom, na kojem je potrošio svega 40 eura shvatio je da je jeftinije putovati svijetom nego živjeti u Zagrebu. Nakon toga počela je njegova pustolovina s putovanjima. Obišao je pet kontinenata, i to s budžetom od svega par eura na dan. Stopirao je, spavao u domovima nepoznatih ljudi, svirao gitaru na ulici, radio neobične poslove, pa čak i preplovio Indijski ocean u 13-metarskoj jedrilici. Družio se s policijom na granici Irana i Pakistana, meditirao u budističkom samostanu na Tajlandu, završio u hipi selu u Australiji, posjetio najljepši otok na svijetu, živio s Maasai ratnicima u Africi, boravio u Tanzaniji, Keniji, pronalazio smisao života u društvu šamana u džunglama Amazone. Na svojoj turneji „7 godina na cesti“ priča o svom stilu života i kako je pisajući o svojim putovanjima izradio sebi karijeru, i to onu putopisca.

Još jedna zanimljivost za Tomislava Perku je ta da se nakon putovanja oko svijeta odlučio za život na Novom Zelandu, a cilj mu je bio započeti novu priču, pronaći posao i vidjeti kako izgleda život u jednoj od najsređenijih zemalja na svijetu. Ipak, sedam mjeseci poslije, Tomislav se vratio u Hrvatsku, gdje se nalazi i dan danas.

„Ne može se ispričati sve što doživiš, niti se vlastito iskustvo može opisati, ali poanta putovanja je jednostavno samo otići na putovanje“, kaže Perko i završava svoje predavanje s porukom: „U životu radite samo ono što želite sami da radite i  nikad ne razmišljajte o negativnim stvarima, nego budite uvjereni u one samo pozitivne.“

Druženje se nastavilo u caffe „Coroni“ sa svima koji su došli u Stolac poslušati životnu priču Tomislava Perke, a mnogi su htjeli postaviti određena pitanja, jer su htjeli saznati još detalja o putovanjima, a na koje je Perko vrlo rado odgovorio. Naravno, i slikanje sa svima koji su htjeli imati uspomenu s hrvatskim putopiscem rado je prihvatio.

Kako će ovo putopisno predavanje utjecati na sve one koji su imali priliku slušati Tomislava Perku u Stocu, a duboko u sebi imaju neki dugoželjeni san, ili neku svoju neispunjenu želju, te hoće li priča zagrebačkog putopisca potaknuti neke da taj san ili želju i ostvare, ipak će nam ostati tajna.