U prepunoj dvorani pastoralnog centra u Stocu premijerno prikazan film Zapisi s hodočašća na kraj svijeta

U prepunoj dvorani pastoralnog centra Trebinjsko-mrkanske biskupije u Stocu u subotu 27. veljače 2016. godine premjerno je prikazan dokumentarni film ”Zapisi sa hodočašća na kraj svijeta (Camino de Santiago)” u organizaciji udruge građana ”Inicijativa” Stolac. Glavne uloge u filmu imaju Stočani Anđelko Šutalo i Vlado Terkeš koji su hodočastili svetome Jakovu i kamerom bilježili svoj put, koji je započeo u francuskom gradiću Saint Jean Pied de Portu, a završio 800 km dalje, u Santiago de Compostelli, glavnom gradu španjolske pokrajine Galicije.

Inače, put za Santiago (španjolski: Camino de Santiago) je ruta koju prelaze hodočasnici iz Španjolske i cijele Europe koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Zbog toga se naziva još i Putem Svetog Jakova. Tijekom cijelog Srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, te je na ovoj trasi izgrađeno oko 1.800 građevina, vjerskih, ali i svjetovnih, od velikog povijesnog značaja. Put je odigrao temeljnu ulogu u poticanju kulturne razmjene između Iberijskog poluotoka i ostatka Europe u srednjem vijeku. On ostaje svjedočanstvo snage kršćanske vjere među ljudima svih društvenih slojeva iz cijele Europe. Kasnije je zanimanje za ovo hodočašće oslabilo, ali u današnje vrijeme ponovo mu se vraća popularnost. Postoji nekoliko verzija Puta Svetog Jakova, ali klasična verzija je francuski put Svetog Jakova.

Nakon povratka doma, Stočani su snimili svjedočanstva još šestero Hercegovaca koji su također prehodali ”francuski put”. Montiranje filma za je trajalo blizu dvije godine.